NEWSLETTER Contacte COVID
X
ÀREA PERSONAL

Orgue

El Palau de la Música de València és un dels escassos auditoris espanyols que compta amb un gran orgue, en particular un instrument d’indiscutible qualitat i precisió dissenyat i construït pel mestre orguener alemany Gerhard Grenzing a la fi dels anys 80 del recent segle XX. L’orgue que presidix la Sala Iturbi és un instrument espectacular de transmissió completament mecànica que té unes dimensions de set metres d’amplària, deu metres d’altura, tres metres de profunditat i pesa més de vint tones. Posseïx quatre teclats manuals, pedal complet, més de cinquanta registres i aproximadament 3.000 tubs.

La seua personalitat tímbrica i la major part de la seua disposició sonora està inspirada en els orgues alemanys del període barroc, per la qual cosa l’estil compositiu que brilla particularment en l’orgue del Palau és, sens dubte, el de la música de tecla centreeuropea dels segles XVII i XVIII. És un instrument excel·lent per a donar vida al repertori per a orgue barroc en general i alemany en particular, dels temps de Johann Sebastian Bach i dels seus precedents.

 

No obstant això, l’orgue del Palau combina amb èxit este marcat caràcter alemany amb algunes característiques d’altres escoles de construcció d’orgues (orgue clàssic francés; orgue simfònic romàntic; i especialment orgue ibèric tradicional, amb la seua trompeteria horitzontal en Batalla i les seues Nazardos), la qual cosa li dota d’una major versatilitat i li permet abordar amb èxit la interpretació d’un vast repertori des del segle XVI fins al segle XXI.

L’instrument s’utilitza en concerts simfònics amb orquestra i en el Cicle d’Orgue, que reunix els millors concertistes del panorama internacional posant al seu torn en valor el talent nacional i valencià. En estos concerts els assistents disposen d’una pantalla de gran format col·locada en l’escenari on poden veure en directe al músic i apreciar nombrosos detalls de la seua interpretació, vivint d’una manera pedagògica l’espectacularitat de les enormes exigències tècniques a les quals s’enfronten en els seus concerts.