NEWSLETTER Contacte COVID
X
ÀREA PERSONAL

Història

BANDA SIMFÒNICA MUNICIPAL DE VALÈNCIA

L’any 1901 el regidor de l’Ajuntament de València, periodista i crític d’art, Vicente Ávalos Ruiz, va proposar a la màxima autoritat musical de l’època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal sota la direcció de Santiago Lope, que va dirigir el primer concert el dia 8 de desembre de 1903.

Amb el mestre Lope al capdavant, l’agrupació valenciana aconseguix innumerables èxits, entre estos, tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, celebrat el 1905.

Han sigut directors titulars de la Banda Municipal els mestres: Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Sánchez Torrella, Bonete Piqueras, Rafael Sanz-Espert, Miquel Rodrigo i Tamarit, i en l’actualitat, Cristóbal Soler

La Banda Municipal fa anualment nombroses actuacions, entre els quals cal destacar els concerts realitzats per cicles al Palau de la Música, els realitzats al mes de juny als jardins del Palau, en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, així com als barris perifèrics, pobles de la Comunitat Valenciana i diverses ciutats europees, i també participa en els actes protocol·laris de  l’Ajuntament.

L’any 2002 l’Ajuntament de València va acordar concedir-li la Medalla d’Or de la Ciutat amb motiu del centenari de la fundació.

Al 2003, a proposta de la ministra d’Educació, Cultura i Esports i amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres, es va concedir a la Banda Municipal de València la Corbata de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi.

Al 2005 va realitzar una gira pel Japó, amb enorme èxit, va participar en el 2005 Japan Band Clinic, i tot això va contribuir a augmentar-ne el prestigi internacional.

Està en possessió de la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l’Estat espanyol i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.