NEWSLETTER Contacte COVID
X
ÀREA PERSONAL

Director Banda

CRISTÓBAL SOLER

Considerat com a un dels directors més importants de la seua generació, Cristóbal Soler desenvolupa una trajectòria formada per un ampli repertori, tant en el camp simfònic com en el gènere líric. La crítica ha sigut unànime en destacar el seu carisma i profunditat interpretativa, a més d’una precisa i consolidada tècnica de direcció. Tot això, fruit d’una formació sòlida i rigorosa a Viena, estudiant el gran repertori centreeuropeu dels S. XIX i XX, de la mà de grans directors com Harnoncourt, Sawallisch, Prêtre, Fedoseyev o Mariss Jansons.

Durant les seues sis temporades com a director titular del Teatre de la Zarzuela de Madrid, ha dirigit produccions com El Gato  Montés (“Premi Líric Teatre Campoamor” a la producció lírica espanyola, 2013); Los Diamantes de la Corona (nominació en els International Opera Awards 2015); l’estrena en època moderna de Galanteos en Venecia (nominació en els Premis Max, 2016), i un extens catàleg de sarsueles: El barberillo de Lavapiés, Pan y toros, Alma de Dios, El trust de los tenorios, Los claveles, La reina mora, Doña Francisquita, Luisa Fernanda, La Generala, La Revoltosa, La Verbena de la Paloma, Agua, azucarillos y aguardiente, El año pasado por agua, Los descamisados, Marina, El Dominó azul, La Dogaresa, La Gran Vía, Los Flamencos, La buena aventura, Katiuska, etc.

En el camp operístic ha dirigit Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, Cosí fan tutte, La Traviata, Rigoletto, L´elisir d´amore, Don Pascuale, La Sonambula, Carmen, Aida, Le Roi d’Ýs, Mireille, La Gran Duchesse de Gerolstein, Werther, a més d’estrenes i recuperacions d’òperes oblidades com Le Revenant i Le Diable à Seville, de J. M. Gomis, Il Tutore burlato i Il Burbero di Buon Cuore de V. Martin i Soler, Los amores de la Inés, de Falla, o L´Indovina, de S. Giner.

Ha dirigit concerts amb l’Orquestra de Cambra de Lausanne (Victoria Hall, de Genève i Salle Metrópol, de Lausanne), a més de gires nacionals i internacionals, a Àustria (Sala Mozarteum, a Salzburg; Àustria Center, a Viena); França; Portugal (O. Simfònica Nacional, O. Metropolitana de Lisboa); Polònia; R. Checa; Eslovènia; Romania; Cuba; Veneçuela (O. Municipal de Caracas); Mèxic, el Brasil o l’Argentina, amb les Bandes Simfòniques Municipals de Madrid, Barcelona, Mallorca…

Ha gravat Historia del soldado, de Stravinski; Guia d’orquestra per a joves, de Britten; Obertura 1997; Abu Simbel, de Llopis; Música Clásica, de Chapí; obres de Falla, Granados, Turina, Esplá, Sarasate, etc. Recentment ha gravat amb la JONDE obres de José Luís Turina, José María Sánchez Verdú i Francisco Coll, i Anatomia de la Zarzuela (Warner), amb l’orquestra simfònica i cor d’RTVE.

President fundador d’AESDO, Associació Espanyola de Directors d’Orquestra. Ha sigut director artístic musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de Valéncia (1995-2010). Va ser nomenat director musical del Teatre de la Zarzuela de Madrid (2010-2015) i director artístic de la Setmana de Música Religiosa de Cuenca (2016-2020), sent guardonat per la seua labor amb el Premi “Ciudad de Cuenca” en 2018, i en 2022 amb el Premi Euterpe de la FSMCV, en la seua 23a edició. Ha sigut Director de la Banda Simfònica de la Societat Musical Santa Cecilia de Cullera 1991-1995.

Des de 2019, és director artístic i musical del Festival d’Òpera Open-Air CullerArts i president del Concurs Internacional de Violí CullerArts. És fundador i director artístic i musical de l’Orquestra Simfònica de la Federació de SMCV creada en 2014. Des de 2021, és director artístic del Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra “AESDO-Llíria City of Music”.